Nyt on oikea aika idättää siemenet, mikäli aikoo kasvattaa chilejä ulkona. Näin taimet ehtivät kasvaa riittävän vahvoiksi juuri suomen kesän parasta aikaa varten ja tuottavat varmimmin hyvän sadon.
Itse kylvin siemenet multaan noin viikko sitten ja tänään ilmestyivät ensimmäiset sirkkalehdet taimiin. Yleensä siemenet itävät noin viikon kuluessa, kun olosuhteet on kunnossa. Joillakin lajikkeilla saattaa itämiseen kulua huomattavasti pitempikin aika, jopa vuosi.
Chilinkasvatus on periaatteessa varsin yksinkertaista. Valitaan sopiva kasvatusalusta, huolehditaan riittävästä kosteudesta, lämmöstä ja ilmanvaihdosta. Chilejä voi idättää kaupassa myytävissä valmiissa idätyslaatikoissa, jogurttipurkeissa, leikatuissa maitotölkeissä tai oikeastaan missä tahansa kun vain olosuhteet saadaan pidettyä otollisena. Kylvömullan tulee olla hiekkaista ja vähäravinteista, myös turvepitoinen taimimulta toimii hyvin. Ihanteellinen idätyslämpötila on noin 27-30 astetta. Itse säädin kylpyhuoneen lattialämmitystä vähän kovemmalle ja säilytin idätyslaatikkoa muovipussissa lattialla. Muovipussi ei saa olla liian tiivis, muuten chileihin saattaa tulla hometta.
Netistä löytyy erinomaisia ohjeita chilikasvatukseen. Yksi parhaita suomenkielisiä sivustoja on Infernon chilisivut. Toinen suositeltava saitti on Jukka Kilpisen Fatalii. Fataliin sivuilta on myös mahdollista tilata siemeniä kohtuuhintaan. Tarjolla on hyvä valikoima erilaisia siemeniä ja ainakin Uroskokin kokemusten perusteella laadukasta tavaraa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
12 kommenttia:
Oletko käyttänyt kaupan chilien siemeniä idätyksessä vai mistä olet ne hankkinut?
Olen tilannut siemeniä netistä, niitä myyvistä firmoista. Kaupan chilejäkin voi idättää, mutta ne eivät anna välttämättä kunnon satoa.
Hei hienoa! Olenkin miettinyt, milloin chilit pitäisi pistää multaan. Mulla on pari vuotta vanhoja oman maan chilejä jäljellä, ja ajattelin kokeilla, josko siemenissä olisi vielä eloa. Ne on kyllä olleet keittiön hyllyllä, joten saa nähdä... Alkuperäiset chilit oli torilta Unkarista, niistä ainakin tuli erittäin hyvä sato!
Kannattaa laittaa useampi siemen multaan, niin luultavasti ainakin joku itää :-) Ne Unkarilaiset chilit oli luultavasti joku paikallinen tuottanut ja kasvatettu normaalisti. Täällä Suomessa kauppojen myymät Chilit on usein jalostettuja "tehotuotantolajikkeita" ja eivät viisaampien mukaan välttämättä sopeudu kotikasvatukseen kovin hyvin.
Juu, sillä menetelmällä... Toivotaan että joku lähtee! :)
Yksi asia kyllä ihmetytti noissa unkarilaisissa chileissä verrattuna itse kasvattamiin: unkarilaiset ovat säilyttäneet komean punaiset värinsä, mutta itse kasvatetut ovat keittiön hyllyllä haalistuneet. Maku on kyllä tulinen. Onkohan noita unkarilaisia kuitenkin käsitelty jollakin tavalla?
Kaupan chilit voi joskus olla ns. F1-hybridejä, mikä tarkoittaa, että niiden siemenestä ei kasva samanlaista kasvia kun emokasvista. Voisikohan tuo Unkarilainen chili olla tuommoinen?
Olipa mukavaa "eksyä" tänne blogiisi. Olen haaveillut jo pitkään chilien kasvattamisesta, mutta en ole saanut laitettua asian eteen tikkua ristiin.. Kaiken lisäksi olen kaikkea muuta kuin viherpeukalo, muratinkin onnistuin tappamaan :D
Täällä on aivan loistavia ruokaoivalluksia, tulen varmasti nappaaamaan sinulta idean tai kaksi :)
Jaoimme eilen chilintaimet omiin ruukkuihinsa. Onnistut varmasti chilinkasvatuksessa, kun valitset helppoja lajikkeita ja huolehdit valosta ja lämmöstä. Mukava, että Uroskokin oivallukset kolahtivat :-)
minuakin kiinnostaa, vaikka tämä nyt vähän myöhässä tuleekin.
löydän erilaisia ohjeita valon määrästä idätysaikana.
kuinka paljon valoa on paljon, kun chilejä idättää? joku on onnistunut pimeässä, joku toinen vannoon valon nimeen.
nyyh.
Idättäminen onnistuu hyvin pimeässäkin. Lämpö ja kosteus saa siemenet itämään. Kun itäminen on tapahtunut, niin idut siirretään valoon mahdollisimman pian. Valossa ne muuttuvat vihreiksi ja kehittävät sirkkalehdet. Olen itse pitänyt ituja loisteputken alla n. 10 tuntia päivässä.
kiitos!
ajattelin laittaa ne idätyksen ajaksi vessaan ja vääntää siellä lattialämmitystä ylöspäin, mikä näin halvan sähkön aikoina ei voi olla kuin edullista.
no, ei kai sen lämmönkään kanssa tule liioitella.
Ihanteellinen idätyslämpötila on noin 27 astetta. Laita chilien viereen lämpömittari, niin ei tule ylilyöntejä.
Lähetä kommentti