maanantai 28. tammikuuta 2008

Uroskokin Äijäpata

Häränfile liha ja punaviini lienevät yleisimpiä äijäruoan perusraaka-aineita. Näillä Uroskokkikin on aloittanut oman kokkailunsa joskus aikojen alussa. Äijäpadasta onkin tullut yksi Uroskokin bravuurinumeroista, jonka kypsymistä katras odottaa vesi kielellä. Lisäksi uunista tulee aivan huumaavan hyvä tuoksu, joka saa naapuritkin ylistämään uroskokin kokkaustaitoja.

1 kg häränpaistia
2 porkkanaa
2 sipulia
3 dl lihalientä
2 pulloa punaviiniä
2 rkl voita ruskistukseen
2 rkl öljyä ruskistukseen
mustapippuria myllystä
suolaa

Maustekimppu sideharsoon käärittynä
1 murskattu laakerinlehti
1/2 tl timjamia
5 maustepippuria
1/2 dl kuivattua persiljaa

Soosi
1 prk herkkusieniviipaleita
1 pieni sipuli
1-2 rkl voita
kuohukermaa
mustapippuria
suolaa
10 anjovisfilettä murskattuna
2 rkl kapriksen marjoja
2 valkosipulin kynttä

Äijäruoan teko aloitetaan avaamalla viinipullo. Tarkista ehdottomasti, että viini on hyvää. Pilko häränpaisti n. 3x3 cm paloiksi. Kuumenna valurautapannu kuumaksi. Lisää 1 rkl voita ja 1 rkl öljyä pannulle. Ruskista lihat kahdessa erässä kuumalla pannulla, niin että lihassyyt sulkeutuvat ja liha säilyy mehevänä. Ruskista porkkanat ja sipuli kevyesti. Kaada pannulle 3 dl vettä ja huuhtele pannu. Lisää pannulle naudanlihafonfia tai lihaliemikuutio. Laita lihat, porkkanat ja sipulit uuninkestävään pataan kerroksittain. Laita maustekimppu lihojen alle. Lisää pari teelusikallista suolaa ja myllystä mustapippuria. Kaada lihaliemi pannusta pataan lihojen päälle. Tarkista, että viini on vielä hyvää. Kaada 3 dl viiniä pataan lihojen päälle. Juo viinipullo tyhjäksi, ettei jäljelle jäänyt tilkka mene huonoksi. Hauduta uunissa kansi päällä 160 asteessa noin 3 tuntia. Poista maustekimppu, kun pata on kypsää. Jos nälkä on kova, niin pata on jo tässä vaiheessa syötävän hyvää.

Padasta tulee kuitenkin juhlavampi, jos siihen jaksaa keittää vielä soosin päälle. Kaada padasta liemi kattilaan siivilän läpi. Keitä lientä kasaan reilulla lämmöllä n. 15 minuuttia ja kuori rasva pinnalta pois. Ruskista tällä aikaa herkkusienet ja pieni silputtu sipuli voissa. Kun liemi on sopivasti kiehunut kasaan, lisää maun mukaan (=reilusti) kermaa sekä sipulit ja sienet. Hienonna anjovisfileet ja kaprikset ja lisää mössö liemeen. Tarkista suola ja pippuri ja lisää tarvittaessa. Kiehauta ja kaada soosi takaisin pataan lihojen päälle. Kypsennä pataa vielä uunissa 160 asteessa noin puoli tuntia ja kärsivällisyytesi palkitaan. Avaa toinen pullo viiniä ja tarjoa pata vaikka keitettyjen perunoiden kanssa.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Älyttömän herkullinen ohje! 😍