perjantai 18. tammikuuta 2008

Kebab Uroskokin tapaan

Kebab on kohtuullisen helppoa (kylläkin aikaa vievää) valmistaa itse. Kebabliha on tärkeää paistaa matalalla lämmöllä useita tunteja, jotta siitä tulee mehevää. Lisäksi taikinaa pitää vaivata noin puoli tuntia, jolloin kebabista tulee oikeanlaista tiivistä massaa. Muuten lopputuloksena on lähinnä lihamureketta.

Kebab-lihan raaka-aineet:
1,2 kg naudan vähärasvainen paistijauheliha (10% sopii hyvin)
2,5 rkl mustapippuria hienoksi jauhettuna
2,5 rkl Herbamare yrttisuola

Laita raaka-aineet kerroksittain yleiskoneen kulhoon. Vaivaa aineksia taikinakoukulla noin puoli tuntia aivan kuin tekisit pullataikinaa. Taikinaa tulee vaivata vähintään 20 minuuttia, muuten lopputulos on lihamureketta! Muotoile massasta halkaisijaltaan noin kymmensenttinen mahdollisimman tiivis lieriö alumiinifolion sisään. Paista uunissa noin 100 asteessa 4-5 tuntia. Voit käyttää myös lihalämpömittaria ja kypsentää kunnes sisälämpötila on noin 80 astetta. Anna vetäytyä ennen tarjoamista foliossa noin puoli tuntia. Leikkaa hyvin ohuita siivuja ja tarjoa pitaleivän ja salaatin sekä sopivien kastikeiden kanssa. Hyviä vaihtoehtoja on chilikastike, tsatsiki, valkosipulikastike yms. Chilikastikkeen kumppaniksi sopii hyvin ihan tavallinen maustamaton jogurtti.

Pitaleivät on myös helppo valmistaa itse. Tällä ohjeella tulee 10 pitaleipää, jotka eivät yhtään häpeä kaupan tuotteille.

Pitaleivät 10 kpl
5 dl vettä
30 g hiivaa
2-3 rkl öljyä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
n. 8 dl vehnäjauhoja

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, öljy, sokeri ja suola. Alusta joukkoon jauhot. Jauhoja on sopivasti, kun taikina alkaa irtoamaan kulhon reunasta. Kohota taikina. Leivo 10 pyöreää, mahdollisimman ohutta leipää. Paista 250 asteessa noin 5 minuuttia. Leipä kohoaa taskulliseksi kun lämpötila on riittävän korkea.

Chilikastike kebabille
1-2 chilipalkoa maun ja tulisuuden mukaan
1 purkki tomaattimurskaa
1-2 valkosipulin kynttä
1 pieni sipuli
1-2 rkl öljyä
tomaattipyreetä mausteeksi
suolaa
pippuria
ripaus sokeria

Kuullota sipulit ja hienonnetut chilit öljyssä, älä kuitenkaan ruskista. Lisää tomaattimurska ja mausteet ja anna hautua hiljaisella lämmöllä vähintään puoli tuntia. Voit halutessasi vielä soseuttaa kastikkeen hienojakoisemmaksi tehosekoittimessa.

Tällainen reilun kilon satsi kebabbia kuluu Uroskokin poppoolta neljässä viidessä päivässä. Kebab säilyy hyvin tuon ajan jääkaapissa omassa foliossaan.

Ei kommentteja: