tiistai 22. tammikuuta 2008

Kunnon veitsi on keittiön kingi

Millainen on sitten kunnon keittiöveitsi? Tähän on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta. Veitsen valintaan vaikuttaa käyttäjän henkilökohtaiset mieltymykset sekä tietenkin käyttötarkoitus. Tärkein asia lienee, että veitsi on terävä. Tylsällä veitsellä on ikävä leikata ja lisäksi sen kanssa sattuu vahinkoja paljon todennäköisemmin kun terävällä veitsellä. Markettien halpisveitsiä ei usein saa teroittamallakaan teräväksi, puhumattakaan että ne pysyisivät käytössä terässä.

Hyvän veitsen terä on tehty laadukkaasta materiaalista, se on helppo teroittaa ja säilyttää terävyyden kovassakin käytössä. Teriä on periaatteessa kahdenlaisia, taottuja tai meistettyjä. Taottu veitsi on yleensä tehty yhdestä metallipalasesta joka on sitten taottu muotoonsa. Meistetyt veitset on leikattu valmiista teräslevystä suoraan muotoonsa. Taotut veitset ovat pääsääntöisesti kalliimpia. Joskus kaupoissa on tarjolla halpoja taotun näköisiä veitsiä. Valitettavasti yleensä hinta ja laatu korreloivat ja halvat "taotut" veitset ovat tehty huonolaatuisesta metallista joka ei pysy terässä.

Toinen asia on veitsen käyttöominaisuudet ja ergonomia. Hyvän veitsen kahva on sopivan kokoinen ja istuu hyvin käteen. Kahvan materiaali on hygieenistä ja miellyttävää kädessä. Hyvin tasapainoitettu veitsi on mukava käyttää eikä rasita kättä pitkään työskenneltäessä. Kotikeittiöön ei kannata hankkia liian pitkäteräistä veistä, iso veitsi on kömpelö käyttää. Terän tulisi olla myös riittävän leveä, jotta rystyset eivät ota leikattaessa alustaan kiinni.

Kotikeittiön perustyökalu on kokkiveitsi, jonka terän pituus on noin 20 cm ja leveys 5-6 cm kahvan juuresta. Kokkiveitsen terä on kaareva, ja sillä on hyvä leikata tai siivuttaa normaalilla leikkaavalla liikkeellä aineksia, mutta myös hienontaa esim. yrttejä tai sipulia keinuvalla liikkeellä leikkuulautaa vasten. Kokkiveitset on pääsääntöisesti tarkoitettu normaalien ruoka-aineiden (vihannekset, liha) leikkaamiseen. Niitä ei ole tarkoitettu erittäin kovien aineiden (esim. luu) leikkaamiseen.

Kokkiveitselle hyvä vaihtoehto on japanilaistyylinen Santuko -veitsi. Japanilaisveitsessä on sekä kiinalaisen että eurooppalaisen kokkiveitsen muotoilua ja ominaisuuksia. Veitsi on rakenteeltaan sirompi ja kahva on pienempi kuin kokkiveitsessä. Terä on suora tai vain hieman kaareva. Veitsi on monipuolinen. Uusin keksintö on tehdä veitsen reunaan ovaalihionta tai reikiä, joilla pyritään estämään leikattavan ruuan takertuminen veitseen kiinni leikatessa ja leikkaamisesta tulee helpompaa. Veitsi sopii erityisen hyvin wok-ruokien valmistukseen, mutta toimii erinomaisesti myös yleisveitsenä eurooppalaisia ruokia valmistettaessa. Tämä veitsi tuntuu sopivan myös Uroskokin tassuun erinomaisesti.

Veitsien hintahaitari on erittäin laaja. Kalleimmat taotut kokkiveitset maksavat useita satoja, jopa tuhansia euroja. Hyvän taotun veitsen saa noin sadalla eurolla. Meistetyt veitset ovat halvempia, hyvän veitsen saa muutamalla kympillä. Uroskokki on mieltynyt Victorinoxin veitsiin, joiden hinta/laatusuhde on erinomainen. Vaikkakin terät ovat meistettyjä, materiaali on erinomaisen hyvälaatuista ruostumatonta terästä, joka on helppo teroittaa ja pysyy kotikäytössä pitkään terävänä. Kahvojen materiaalina käytetty fibrox on hygieenistä ja todella miellyttävää käytössä sekä pitää hyvin märkänäkin. Veitsien ulkonäkö ei tietenkään vedä vertoja vaikka Wusthoffin upeille taotuille veitsille, joita toki Uroskokkikin on käynyt kaupassa kuolaamassa. En vain millään raaski maksaa veitsestä sataa euroa :-(

Lisää tarinaa veitsistä löydät mm. Polkkapossun ja Hannun sivuilta. Viisitähteä -sivustolla ammattikokit kertovat omista veitsivalinnoistaan.

Ei kommentteja: