sunnuntai 3. helmikuuta 2008

Laskiaisrokka

Meillä on perinteenä keittää joulukinkun potkasta hernesoppa laskiaissunnuntaiksi. Pakastin potkan heti, kun kinkku oli saatu kypsänä uunista ulos. Näin se säilyy mehevämpänä rokkaa varten kun sitä ei kuivata kinkkulautasella joulunpyhien yli. Hernerokan resepti lienee kaikille tuttu, mutta laitan sen vielä muistinvirkistykseksi tähän.

500 g kuivattuja herneitä
2 l vettä
1 kypsä joulukinkun potka
1 hienoksi silputtu sipuli
suolaa
meiramia

Puhdista herneistä roskat ja liota niitä noin vuorokausi vedessä. Toiset keittävät sopan suoraan liotusveteen, mutta minulla on tapana vaihtaa vesi. Lisää kiehuvaan veteen silputtu sipuli, ruokalusikallinen suolaa ja jäinen potka pakkasesta. Keitä noin puoli tuntia ja nosta potka reikäkauhalla lautaselle jäähtymään. Voit jättää potkan luut soppaan makua antamaan. Jatka herneiden keittämistä miedolla lämmöllä kannen alla vielä pari tuntia. Jos soppa sakenee liikaa, lisää tilkka vettä. Lisää pilkotut potkan lihat soppaan ja mausta meiramilla.

Ei kommentteja: