torstai 10. huhtikuuta 2008

Fusilli al Ragú

Tänään tein pitkästä aikaa Ragua. Löysin mapista ikivanhan ohjeen, jota tässä vähän yksinkertaistin. Ragullahan tarkoitetaan bolognalaista lihakastiketta, joka tarjotaan normaalisti pastan kanssa.


Useimmiten ragu sisältää jauhelihaa, sipulia, selleriä, tomaattia, porkkanaa, viiniä ja mausteita. Pastakastikkeelle löytyy taatusti vähintään yhtä monta ohjetta, kuin on kokkiakin. Jokaisella on siis oma tapansa ja "salaiset" ainesosansa, mutta yksi kuitenkin yhdistää kaikkia kunnon ragun tekijöitä; sooseja keitetään tunteja ja valmistumista odotellaan kaikessa rauhassa. Tällä kertaa minä lisäsin "salaiseksi" ainesosaksi kanelin, edellisen Bollywoodin makumatkan innoittamana. Pieni ripaus kanelia tukee loistavasti rosmariinia. Laita alkuun vaikka puoli teelusikallista ja maista.

400 g sika-nautajauhelihaa
1 sipuli silputtuna
2 porkkanaa pieninä kuutioina
1 sellerinvarsi suikaleina
2 dl lihalientä
2 rkl tomaattipyrettä
2 tl rosmariinia
0,5 - 1 tl kanelia
ripaus pippuria myllystä
0,5 - 1 tl suolaa

Ruskista jauheliha pannulla, lisää joukkoon sipuli, porkkanat ja selleri. Ruskista vielä hetki ja lisää pannulle tilkka lihalientä. Lisää tomaattipyree ja mausteet. Hauduta hiljaisella tulella kannen alla noin tunnin verran, sekoittele välillä ja lisää tarvittaessa lihalientä. Kastike paranee, mitä pidempään jaksat hauduttaa. Muista kuitenkin lisätä tarvittaessa nestettä! Kun kastike on kiehunut kasaan ja sakeutunut, se on valmista tarjottavaksi. Tarjoa pastan ja juuston kanssa ja se vie kielesi mennessään!

Ei kommentteja: