maanantai 7. huhtikuuta 2008

Bollywoodin palapaisti - makumatka Intiaan!

Nopea arkiruoka alkoi vaihteeksi kyllästyttämään ja päätinkin lähteä taas makumatkalle, tällä kertaa Intiaan. Intialaisessa keittiössä käytetään reilusti yli 100 eri maustetta, mutta ylivoimaisesti tunnetuimpia lienevät erilaiset curry- ja garam masala seokset. Niin, curry ei ole mauste vaan maustesekoitus. Siirtomaaherrat keksivät sanan "curry" kuvaamaan yleisimpiä intiassa käytettyjä mausteita. Intialaisille curry tarkoittaa kastiketta. Garam masalasta on olemassa useita versioita miedosta tuliseen. Se tarkoittaa kirjaimellisesti kuumia mausteita, joiden tarkoitus on lämmittää kehoa ja mieltä. Sen perusraaka-aineena käytetään kardemummaa, neilikkaa ja kanelia. Lisäksi siihen voidaan lisätä esimerkiksi pippureita, kuminaa, korianteria ja juustokuminaa.

Bollywoodin palapaisti
Päätin sekoittaa Bollywoodin palapaistiin oman yksinkertaisen garam masala -mausteseoksen. Sen tilalla voi käyttää hyvin myös kaupasta saatavaa valmista intialaista maustesekoitusta. Käytin jeeran (eli juustokuminan) asemesta tavallisia kuminan siemeniä, kun jeeran saatavuus on lähikaupassa heikohkoa :-(

Garam masala:
2 tl jauhettua korianteria
1 tl mustapippuria
1 tl kardemummaa
1 tl kuminan siemeniä tai juustokuminaa
3 mausteneilikkaa hienonnettuna
0,5 kanelitankoa murskattuna

700-800 g naudanpaistia suikaloituna
maapähkinäöljyä ruskistamiseen
1 chilipalko hienonnettuna
1 sipuli lohkottuna
1 tlk tomaattimurskaa
1 tlk kookosmaitoa
2 murskattua valkosipulinkynttä
2 tl inkivääritahnaa (esim. Rajah)
2 tl sitruunaruohotahnaa
3-4 rkl kalakastiketta
2 rkl ruokosokeria
3 rkl Ketjap Manis -soijakastiketta
tarvittaessa ripaus suolaa

Suikaloi liha. Kuumenna hieman öljyä pannulla, ruskista liha kahdessa kolmessa erässä. Murskaa ja sekoita mausteet huhmareessa. Kuumenna noin 2 rkl öljyä kasarissa, lisää garam masala ja hauduta mausteita noin 3 minuuttia. Lisää sipulilohkot ja hauduta niitäkin hetki öljy-mauste seoksessa. Älä anna mausteiden palaa! Lisää lihat, valkosipuli ja kookosmaito. Keitä kookosmaitoa kasaan muutama minuutti ja lisää tomaattimurska, loput mausteet ja kalakastike. Kuumenna kiehuvaksi. Vähennä lämpöä ja hauduta välillä sekoittaen, kunnes liha on mureaa (noin tunti). Tarkista maku. Lisää tarvittaessa soijakastiketta tai ripaus suolaa. Tarjoa esim. keitetyn riisin kanssa.

1 kommentti:

Uroskokki kirjoitti...

Päivitin reseptiin tuon soijakastikkeen Ketjap Manis -soijakastikkeeksi. Tuo makea soijakastike sopii reseptiin ehkä parhaiten, mutta aivan yhtä hyvin voi käyttää tavallista tai vähäsuolaista soijaa.